اصول تغذیه در قرآن
- ضرورت دقت همه جانبه در تغذیه و انتخاب آگاهانه غذا
ضرورت دقت همه جانبه در تغذیه یعنی آدمی باید در غذای خویش (اعم از غذای جسم و غذای روح، مثلا علمی که می آموزد) به دقت بنگرد. به دقت نگریستن یعنی توجه به نوع غذا، ترکیب آن، میزان تناسب آن با نیاز بدن و اطمینان از سلامت آن و این که رعایت حلال و حرام الهی تا چه حد در آن شده است و نیز رعایت حقوق شرعی و اجتماعی و مسائل فرهنگی و غیر آن.
(اشاره به آیه 24 سوره عبس)
انتخاب آگاهانه غذا یعنی باید بنگرد که کدام غذا پاکیزه تر است؟
(اشاره به آیه 19 سوره کهف)
2- اجتناب از غذاهای پلید، آلوده و تحریم شده
(آیه 157 سوره اعراف "... و یحرم علیهم الخبائث)
(آیات ناظر به تحریم برخی مواد غذایی مانند آیات 145 سوره انعام، 3 سوره مائده، 173 سوره بقره، 12 سوره انعام)
3- بهره گیری از غذاهای پاکیزه ، سازگار و حلال
(اشاره به آیه 157 سوره اعراف و آیات 168 و 173 سوره بقره، 16 سوره اعراف، 81 سوره طه، 4،87 و 88 سوره مائده، 132 اعراف)
(آیات ناظر بر ضرورت رعایت حلال بودن غذا، همچون آیات 143، 144 و 118 سوره انعام، 1 سوره مائده، 30 سوره حج، 6 سوره زمر، 168 سوره بقره)
4- رعایت اعتدال و میانه روی در تغذیه و پرهیز از افراط و تفریط
(آیه 31 سوره اعراف)
5- لزوم توجه جدی و مسؤلانه به تغذیه کودکان به ویژه در 2 سال اول زندگی
(از جمله آیات 233 سوره بقره، 14 لقمان، 15 احقاف، 6 سوره طلاق)
6- اطمینان از امکان دستیابی همه آفریدگان به غذای کافی
(اشاره به آیه کریمه 6 سوره هود- یعنی هیچ جنبنده ای در زمین نیست مگر آن که خدا روزی او را بر عهده گرفته است و نیز آیه 15 سوره ملک – یعنی او زمین را برای شما رام قرار داده پس بر شانه های آن بروید و از روزی آن بخورید و همچنین آیه 34 سوره ابراهیم: خدا آنچه که مورد حاجت شما بوده به شما داده است.
ضمنا در آیات 60 سوره عنکبوت، 60 سوره بقره، 142 سوره انعام نیز به تامین روزی بشر توسط پروردگار تاکید شده است.
غذا هایی که در قرآن از آنها نام برده شده است:
انار، انجیر، انگور، خرما، زیتون، موز، پیاز، سیر، تیره کدو، گل سرخ، خیار، عدس، شیر، شیر مادر، عسل، زنجبیل، گوشت حیوانات و ...